Läder
Ett naturligt och levande material
Läder är ett naturligt och levande material, en biprodukt från livsmedelsindustrin och ett av de äldsta beklädnadsmaterial som finns. Det är vackert, formbart och ger en god passform. Olika typer av skinn passar till olika typer av handskar. Vissa läder tål väta bättre, medan andra är mjukare. Egenskaperna hos ett läder påverkas bland annat av var djuret levt. Vi väljer vårt läder med omsorg och har ett nära samarbete med garverierna.
Hestra har arbetat med skinn och läder sedan 1936. Det märker du när du tar på dig en handske från Hestra.
Varje skinn är unikt
I vår värld kan 0,1 millimeter göra stor skillnad. När vi väljer tjocklek på läder är det nämligen den marginalen som avgör om handsken kommer att kännas mjuk och smidig på handen, eller stelare och mer robust. Skinnets tjocklek har inte bara betydelse för känslan i den färdiga handsken, det är även avgörande för slit- och rivstyrkan. Våra handskar tillverkas i olika typer av skinn med olika tjocklekar. Vilket som används bestäms av hur handsken är tänkt att användas och av vem.
Det finns små ojämnheter, pigmentfläckar och kanske ärr. Olika delar av djurhuden töjer sig olika mycket. Handskmakarens uppgift är att läsa skinnets möjligheter och ta vara på de fina egenskaperna. Den kontrollerbara exakthet som finns hos syntetmaterial gäller inte för skinn – och där ligger både skönheten och utmaningen.
Sport
Till våra sporthandskar behöver vi mer slitstarka och robusta skinn som klarar av tuffare förhållanden. I färgade modeller använder vi genomfärgat skinn. Det kräver en bättre råvara än vid ytfärgning, men gör att lädret behåller sin naturliga karaktär. Beroende på vad handskarna ska användas till väljer vi oftast ett slitstarkt getskinn som har god impregnering samt en struktur som ger ett effektivt skydd mot väta. Nötnappa är även vanligt förekommande i våra skidhandskar. Det får en fin nyans när det färgas samtidigt som det står emot väta och nötning bra.
Dress
Till våra dresshandskar arbetar vi uteslutande med de finaste kvaliteterna, både vad gäller råvaran och tekniken för infärgning. Allt skinn och läder vi använder så som peccary, lamnappa och älgskinn är genomfärgat vilket ger en fantastik känsla och färgdjup, men står emot väta mycket sämre. Det är viktigt att komma ihåg att inga skinn är "perfekta" eftersom det är ett material som inte är producerat utan skapat av naturen. Varje skinn har sin egen struktur och "signalement" i form av olika märken. Här kommer tillskärarens yrkesskicklighet till sin rätt.