Handskvård
Goda råd för ett långt handskliv
Tänk på att du tar hand om dina sport- och dresshandskar på olika sätt. Hestra handskar är gjorda för att hålla. Med lite kärlek och omsorg kommer de att hålla längre. Bra för både dig och för miljön.

Ta hand om dina sporthandskar

Smörj in handskarna regelbundet
Läderbalsam
Läderbalsam förlänger handskens livslängd då det upprätthåller skinnets smidighet och slitstyrka. På så sätt förhindrar man skinnet att torka ut och gå sönder. Desto mer du använder dina sporthandskar, desto oftare behöver du smörja in dem. Läderbalsam kan göra lädret mörkare, därför rekommenderar vi att du testar smörja på en dold yta till en början.
Fukta skinnet lite först. Använd en polerduk och polera in en liten mängd fett, upprepa tills skinnet är mättat. Smörj in dem på kvällen så fettet absorberas under natten. Låt torka i rumstemperatur och undvik värmekällor.
Hestras läderbalsam bör endast användas till sporthandskar i get- och nötskinn. Vi rekommenderar inte några andra impregneringsprodukter än Hestra läderbalsam till dina handskar.
Byt ut fodret
Avtagbart foder
När ditt foder är utslitet ersätt det med ett nytt, istället för att ersätta hela handsken.
Är det smutsigt, tvätta det! Ullfoder bör alltid tvättas för hand. Många andra kan tvättas i maskin, men följ alltid tvättrådet för fodret till din handske.
3 tips för sporthandskar
Karbinhake
Använda karbinhaken för att hänga upp handskarna när de torkar eller inte används. På så sätt bibehåller de sin form.
Färgat läder
Färgat läder kan färga av sig på kläderna när det blir blött, lägg därför inte en blöt handske på andra plagg.
Var försiktig
När du är i backen slits handskarna sällan av själva åkningen. Istället är det stålkanter och vassa pjäxspännen som brukar stå för slitaget. Var försiktig med dem.
Se hela filmen för sporthandskar här

Ta hand om dina dresshandskar

Bibehåll passformen
Sträck i handskarna emellanåt
Efter en tids användning kommer din dresshandske att ”flyta ut”, vilket betyder att handskens elasticitet omfördelas från dess bredd till dess längd. Handskens upplevs bred men fingrarna korta, vilket är helt normalt.
För att få passformen att återgå till ursprungligt skick drar du enkelt handsken över en bordskant. På så sätt återställer du elasticiteten i handsken. Med ena handen tar du tag i finger-topparna och med den andra precis vid handskens öppning. Dra sedan handsken varsamt över bordskanten. Återupprepa proceduren med varje finger, fast då räcker det att du drar för hand. Börja vid fingrets rot och dra fyra till fem drag.
Ta hand om skinnet
Undvik vatten & värmekällor
Våra dresshandskar är känsliga för väta då mörka fläckar kan bildas på skinnet. Dessa skinn saknar ytbeläggning då de genomfärgas för att få en känsla och ett färgdjup utöver det vanliga. Om de skulle bli blöta, torka dem plant i rumstemperatur och undvik alla typer av värmekällor. Lädret kan då torka ut och bli stelt. Har mörka fläckar bildats, pröva med att gnugga försiktigt med en mjuk duk med lite talk. Oftast försvinner fläcken.
Dresshandskar bör i regel inte tvättas men om du mot förmodan behöver tvätta dem kan du läsa mer om hur du gör det här:
Låt dina handskar vila
Växla mellan flera par handskar
Våra handskar tillverkas av de finaste naturmaterialen. Men för att bibehålla deras ursprungliga skick behöver de vila och torka ordentligt. Fuktiga material slits ut mycket snabbare än torra. Vi råder dig att ha minst två par handskar att byta mellan så att du har möjlighet att låta ett par vila en dag mellan användningarna. På så sätt kommer dina favorithandskar att få ett längre liv.
Bibehåll passformen
Låt dina handskar vila
Läder guide
En guide kring läder
Tvätta och torka
Lär dig hur du tvättar och torkar dina dress och sport handskar. Det är väldigt viktigt att tvätta och torka korrekt för att inte förstöra handskarna.